Hydro-ΜΙΧ

Μέτρηση υγρασίας σε αναμικτήρες και μεταφορείς

Το Hydro-Mix είναι ένας στιβαρός αισθητήρας μέτρησης υγρασίας με μικροκύματα, προοριζόμενος κυρίως για εγκατάσταση μέσα σε αναμικτήρες και κοχλιομεταφορείς. Διαθέτει ενσωματωμένη μονάδα επεξεργασίας σήματος και μπορεί να συνδεθεί εύκολα με οποιοδήποτε σύστημα αυτοματισμού. Ο αισθητήρας κάνει 25 δειγματοληψίες το δευτερόλεπτο πράγμα που του επιτρέπει να μετράει γρήγορα τις αλλαγές της υγρασίας του μίγματος καθώς επίσης και το βαθμό ομογενοποίησής του.

Γρήγορη επισκόπηση

Η εγκατάσταση υγρασιομέτρων στους αναμικτήρες των εργοστασίων τσιμεντοπροϊόντων και προκατασκευών είναι απολύτως απαραίτητη, δεδομένου ότι ο έλεγχος και η διατήρηση σταθερής της υγρασίας του τελικού προϊόντος είναι ο σημαντικότερος ίσως παράγοντας διασφάλισης της ποιότητας και εξοικονόμησης Α’ Υλών λόγω αστοχιών. Οι μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ ετοίμου σκυροδέματος που μεταφέρεται με οχήματα στην οικοδομή και αυτού που προορίζεται για τσιμεντοπροϊόντα, σχετίζονται με την ποσότητα του νερού στο ανάμιγμα και με την ομογενοποίησή του.

Οι δύο αυτοί παράγοντες είναι πολύ σημαντικοί και στο έτοιμο σκυρόδεμα αλλά όχι τόσο καθοριστικοί για την απόρριψη μιας παρτίδας (χαρμανιάς), όπως συμβαίνει στα τσιμεντοπροϊόντα, διότι στα εργοστάσια τσιμεντοπροϊόντων κάθε ανάμιγμα δεν επιδέχεται καμία πρόσθετη επεξεργασία μετά την έξοδό του από τον αναμικτήρα. Πάει απευθείας στα καλούπια των προϊόντων και αν δεν είναι σωστή η ποσότητα του νερού τότε στην καλύτερη περίπτωση τα παραγόμενα προϊόντα βγαίνουν ελαττωματικά. Ακόμη όμως και να είναι σωστό το νερό πρέπει το κάθε χαρμάνι να είναι απόλυτα ομογενοποιημένο μετά τον αναμικτήρα για να υπάρχει συνεχώς το ίδιο αισθητικό και ποιοτικό αποτέλεσμα.

Το Hydro-Mix μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον αυτόματο έλεγχο της περιεκτικότητας της υγρασίας κάθε παρτίδας που αναμιγνύεται μέσα στον αναμικτήρα με ένα σφάλμα ± 0,1%.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

 • Το σώμα του αισθητήρα κατασκευάζεται από ανοξείδωτο ατσάλι, η στεφάνη που έρχεται σε επαφή με το σκυρόδεμα από αντιτριβικό χάλυβα ενώ η επιφάνεια μέτρησης από κεραμικό υλικό. Όλη η κατασκευή έχει μεγάλη αντοχή στη φθορά από την τριβή των υλικών και κυρίως από το σκυρόδεμα.
 • Ενσωματώνει όλα τα ηλεκτρονικά κυκλώματα χωρίς να απαιτείται καμία εξωτερική συσκευή πέραν της τροφοδοσίας του.
 • Διαθέτει 32 bit μικροεπεξεργαστή και παρέχει 2 αναλογικές εξόδους (0-10 V ή 4-20 mA) και μια σειριακή θύρα RS485 οπτικά απομονωμένη για επικοινωνία μέσω πρωτοκόλλου.
 • Διαθέτει 2 εισόδους για ενεργοποίηση START/STOP του αυτόματου υπολογισμού μέσου όρου υγρασίας σε κάθε παρτίδα και για την εναλλαγή της εξόδου του από τιμή υγρασίας σε τιμή θερμοκρασίας.

Πλεονεκτήματα

 • Σταθερή ποιότητα παραγωγής μη εξαρτώμενη από τις ικανότητες του χειριστή
 • Μείωση της ποσότητας τσιμέντου
 • Μείωση φύρας και κόστους εξαιτίας απόρριψης προϊόντων λόγω λάθους υγρασίας ή συνεκτικότητας
 • Αύξηση παραγωγικότητας λόγω ρύθμισης του χρόνου ανάμιξης στο ιδανικό

Εγκατάσταση

Παρόλο που έχει σχεδιαστεί για τη μέτρηση της υγρασίας μέσα σε αναμικτήρες σκυροδέματος, το Hydro-Mix χρησιμοποιείται επίσης με επιτυχία και σε άλλες βιομηχανίες, όπως για παράδειγμα επεξεργασίας σιτηρών και ζωοτροφών, στις οποίες έχει εγκατασταθεί είτε σε αναμικτήρες, είτε σε μεταφορικές ταινίες ή κοχλίες, είτε απλά σε χοάνες συλλογής. Ο αισθητήρας τοποθετείται έτσι ώστε η κεραμική του επιφάνεια να είναι στο ίδιο επίπεδο με το δάπεδο του πλανητικού αναμικτήρα (να μην προεξέχει από τις επενδύσεις) ή με τα πλευρικά τοιχώματα των αναμικτήρων διπλού άξονα και των μεταφορικών κοχλιών.

Διενεργεί τις μετρήσεις καθώς το υλικό διέρχεται πάνω από την κεραμική του επιφάνεια όσο αναμιγνύεται ή μεταφέρεται και μετράει σε βάθος υλικού μέχρι και 10cm. Για τοποθέτηση σε μεταφορικές ταινίες, υπάρχει ο ειδικός βραχίονας παντογράφου Hydro-Skid που συγκρατεί το Hydro-Mix συνεχώς πάνω από την επιφάνεια του ρέοντος υλικού και πάντοτε σε επαφή με αυτό.

Παρακάτω παραθέτουμε τυπικά παραδείγματα εγκατάστασης του Hydro-Mix

hydro mix egkatastasi

Αντοχή στη διάβρωση

Η επιφάνεια μέτρησης είναι από αντιτριβικό χάλυβα και κεραμικό υλικό παρέχοντας μεγάλη αντοχή στην τριβή και την διάβρωση από το σκυρόδεμα. Πέραν τούτου όμως είναι αντικαταστάσιμη (μόνο η κεφαλή) και έτσι όταν φθαρεί δεν χρειάζεται αλλαγή ολόκληρος ο αισθητήρας.

Είμαστε ανοιχτοί σε νέες προκλήσεις

Έχετε κάποια ιδέα συνεργασίας, θεωρείτε ότι η τεχνογνωσία μας μπορεί να προσαρμοστεί και στον δικό σας τομέα,
έχετε κάποιο ειδικό project και ψάχνετε κατάλληλους συνεργάτες να το υλοποιήσετε; Είμαστε ανοιχτοί σε όλα....


 • Επικοινωνήστε μαζί μας
  Προτιμάτε την ζωντανή επικοινωνία; Και εμείς το ίδιο!
  Θα χαρούμε πολύ να μιλήσουμε μαζί σας.
  Επικοινωνία

 • Λάβετε υποστήριξη
  Έχετε ερωτήσεις ή απορίες τεχνικής φύσεως;
  Έμπειροι μηχανικοί μας θα χαρούν να τις συζητήσουνε μαζί σας.
  Τεχνική Υποστήριξη

 • Μείνετε ενημερωμένοι
  Σας ενδιαφέρει να λαμβάνετε ενημερώσεις
  για τα νέα προϊόντα ή τις προσφορές μας;
  Εγγραφείτε
 •