Βαλβίδες ασφαλείας για σιλό

Η βαλβίδα ασφαλείας είναι μια μηχανική συσκευή που εγκαθίσταται στην οροφή του σιλό και είναι σχεδιασμένη για να απελευθερώσει ή να εισαγάγει αέρα στο σιλό από την ατμόσφαιρα κατά την πλήρωση και την εκφόρτωση αντίστοιχα, ώστε να εξισορροπηθεί η πίεση σε περίπτωση που φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα.

Με αυτόν τον τρόπο το σιλό παραμένει ακέραιο στις μεταβολές πίεσης που υφίσταται εσωτερικά, καθώς η βαλβίδα ασφαλείας είναι πάντα έτοιμη να προσθέσει ή να αφαιρέσει αέρα σε περίπτωση που η πίεση ξεπεράσει τα προκαθορισμένα όρια.

Η βαλβίδα είναι κατασκευασμένη από χάλυβα και ενδείκνυται για τα σιλό τσιμέντου της βιομηχανίας σκυροδέματος, μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί και σε κάθε άλλη εφαρμογή που περιλαμβάνει την αποθήκευση χύδην υλικού σε κλειστό δοχείο.

Οι βαλβίδες ασφαλείας (γνωστές και ως βαλβίδες ανακούφισης πίεσης) προστατεύουν τα σιλό κατά τη διάρκεια πλήρωσης ή εκφόρτωσής τους από πιθανή υπερπίεση ή υποπίεση.

Η εγκατάστασή της είναι επιβεβλημένη διότι σε περίπτωση που στομώσει το φίλτρο ή η εξαέρωση (όταν δεν έχει εγκατασταθεί φίλτρο) υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να αποκολληθεί η οροφή του σιλό ή να συμπιεστούν τα τοιχώματά του προς το εσωτερικό του. Πολλά τέτοια περιστατικά έχουν λάβει χώρα στην Ελληνική επικράτεια εξαιτίας της απουσίας της βαλβίδας ασφαλείας από τα σιλό.

ΑΡΧΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Η βαλβίδα ανακούφισης αποτελείται εξωτερικά από ένα κυλινδρικό περίβλημα με φλάντζα στο κάτω μέρος που συνδέεται με την οροφή του σιλό, καθώς και ένα εξωτερικό μεταλλικό δαχτυλίδι που συγκρατείται από τρία ελατήρια και τρες τσιμούχες για την ανακούφιση της υπερβολικής πίεσης που μπορεί να αναπτυχθεί εντός του σιλό.

Εσωτερικά περιέχει ένα μεταλλικό καπάκι δισκοειδούς σχήματος που συγκρατείται από ένα κεντρικό ελατήριο, για την ανακούφιση της αρνητικής πίεσης του σιλό. Η βαλβίδα ασφαλείας είναι εξωτερικά προστατευμένη από τις καιρικές συνθήκες με πλαστικό κάλυμμα.

Τα ελικοειδή ελατήρια διατηρούν τα καπάκια των βαλβίδων κλειστά όταν η πίεση παραμένει εντός των προκαθορισμένων ορίων. Οι τρεις εξωτερικές ράβδοι ελατηρίου διατηρούν το εξωτερικό καπάκι σε σχήμα δακτυλίου σταθερά κλειστό για όσο η δύναμη που ασκείται στην βαλβίδα από την πίεση εντός του σιλό δεν ξεπερνά τη δύναμη του ελατηρίου. Μόλις η πίεση υπερβεί την προκαθορισμένη τιμή, το καπάκι ωθείται προς τα πάνω ακαριαία ώστε η υψηλή πίεση να εξισορροπηθεί.

Το μικρότερο καπάκι καλύπτει το κεντρικό κυκλικό άνοιγμα του εξωτερικού καπακιού από κάτω. Κρατείται στη μέση από ένα μονό ελατήριο και πιέζεται στο εξωτερικό καπάκι από την πίεση του αέρα μέσα στο σιλό. Σε περίπτωση επικίνδυνης μείωσης της πίεσης το ελατήριο συμπιέζεται και αφήνει το καπάκι να πέσει. Ο αέρας που εισέρχεται από την ατμόσφαιρα στο σιλό εξισορροπεί γρήγορα τη χαμηλή πίεση και ωθεί το κεντρικό καπάκι προς τα πίσω σε «θέση κλεισίματος».

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Μοντέλο

 SCUTTI VDS 273

WAM VCP 273

Διάμετρος Βάσης

273 mm (11’’)

Υλικό κατασκευής σώματος

Μαλακός χάλυβας

Υλικό κατασκευής καπακιού προστασίας κατά των καιρικών συνθηκών

Πλαστικό

Ανοξείδωτο ατσάλι

Προκαθορισμένα όρια επιτρεπτής πίεσης*

Αρνητική πίεση: -0.002 bar (-0.03 psi) και

Θετική πίεση: +0.05 bar (0.72 psi)

* Τα προκαθορισμένα όρια επιτρεπτής πίεσης αφορούν τα όρια πίεσης για την ενεργοποίηση της βαλβίδας ασφαλείας, όπως αυτή ρυθμίζεται από το εργοστάσιο. Είναι δυνατό τα όρια αυτά να μεταβληθούν αναλόγως ώστε να προσαρμοστούν στις ανάγκες σας.

ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

 • Η ίδια βαλβίδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανεξάρτητα από το αποθηκευμένο υλικό.
 • Η βαλβίδα ασφαλείας εγκαθίσταται εύκολα πάνω στο σιλό χάρη στην ελαφριά κατασκευή και τις μικρές διαστάσεις της. Για το λόγο αυτό η βαλβίδα συνοδεύεται από δακτύλιο εφαρμογής στο σιλό Φ250.
 • Φιλική ως προς τη συντήρηση, χάρη στον μικρό αριθμό των μερών που το αποτελούν.
 • Υπάρχει διαθέσιμη έκδοση του προϊόντος για εφαρμογές και υλικά υψηλής θερμοκρασίας.

Είμαστε ανοιχτοί σε νέες προκλήσεις

Έχετε κάποια ιδέα συνεργασίας, θεωρείτε ότι η τεχνογνωσία μας μπορεί να προσαρμοστεί και στον δικό σας τομέα,
έχετε κάποιο ειδικό project και ψάχνετε κατάλληλους συνεργάτες να το υλοποιήσετε; Είμαστε ανοιχτοί σε όλα....


 • Επικοινωνήστε μαζί μας
  Προτιμάτε την ζωντανή επικοινωνία; Και εμείς το ίδιο!
  Θα χαρούμε πολύ να μιλήσουμε μαζί σας.
  Επικοινωνία

 • Λάβετε υποστήριξη
  Έχετε ερωτήσεις ή απορίες τεχνικής φύσεως;
  Έμπειροι μηχανικοί μας θα χαρούν να τις συζητήσουνε μαζί σας.
  Τεχνική Υποστήριξη

 • Μείνετε ενημερωμένοι
  Σας ενδιαφέρει να λαμβάνετε ενημερώσεις
  για τα νέα προϊόντα ή τις προσφορές μας;
  Εγγραφείτε
 •